Učenici Osnovne škole „Isak Samokovlija“ iz Sarajeva posjetili Sud Bosne i Hercegovine

07.06.2024, 15:15

Sud Bosne i Hercegovine je u petak, 7. juna 2024., posjetila grupa učenika Osnovne škole „Isak Samokovlija“ iz Sarajeva s nastavnicom Ajkom Karić.   

Program posjete, prilagođen starosnoj dobi posjetilaca, izrađen je uz sudjelovanje velikog tima stručnog sudskog osoblja iz  Odjeljenja za informisanje javnosti i saradnju sa zajednicom, Pravnog odjeljenja, Odjeljenja sudske uprave, te uz psihologe iz Odjeljenja za podršku svjedocima. U prvom dijelu posjete kroz igru podjele uloga učenici su saznali više o ključnim ulogama učesnika u sudskom postupku, a i sami su učestvovali u scenariju koji im je omogućio da odigraju ulogu sudije, tužioca, advokata, svjedoka. U drugom dijelu posjete učenici su na praktičnim primjerima upoznali tehničke mogućnosti Suda u postupanju sa svjedocima kojima su dodijeljene mjere zaštite. Također su se pobliže upoznali sa radom Sudske policije u Sudu BiH.

Učenici su bili veoma zainteresirani da saznaju više o ulozi učesnika sudskog postupka pred Sudom Bosne i Hercegovine, te su veoma aktivno učestvovali u praktičnim vježbama i postavljali veliki broj pitanja.

Ovim programom Sud naglašava svoju opredijeljenost za saradnju sa zajednicom, te potvrđuje da je rad s mladima i stavljanje kapaciteta Suda u edukativne svrhe trajna aktivnost koja će se nastaviti i ubuduće.


Galerije

Učenici Osnovne škole „Isak Samokovlija“ iz Sarajeva posjetili Sud Bosne i Hercegovine